. Allium prydnadslökar - Lökar Allium prydnadslökar - Lökar

Allium prydnadslökar

Löksläktet (Allium) är en del av familjen Amaryllisväxter (Amaryllidaceae) och innehåller över 500 beskrivna arter. På den här sidan kommer vi att titta närmare på några av de arter och kultivarer i släktet Allium som huvudsakligen odlas som prydnadsväxter. Du hittar alltså inte information om till exmepel purjolök, vitlök, gräslök, gul lök eller syltlök här.

De flesta arter i Allium har sitt ursprung i tempererade delar av norra halvklotet, men det finns en del undantag som härstammar från Afrika eller Sydamerika.

allium

Neapellök

Neapellöken (Allium neapolitanum) får vita blommor och används ofta som snittblomma. Blommorna sitter tillsammans i flockar, och en flock kan bestå av upp till 25 enskilda blommor.

Både blommorna och de torkade fröställningarna används i buketter och liknande arrangemang. Om du vill spara fröställningarna, skörda och börja torka dem innan de är fullmogna. I trädgården är det vanligt att man kombinerar neapellök med prydnasgräs.

Neapellöken kommer från Medelhavsregionen, från Portugal i väst till Turkiet i öst. Nu för tiden förekommer den också som förvildad i andra delar av världen, till exempel USA, Australien och Pakistan.

Allmän info om Neapellök

Härdighet: I Sverige är den bara vinterhärdig i de allra mildaste trakerna, och endast om jorden dessutom är väldränerad. I resten av landet behöver man ta in lökarna och förvara dem frostfritt under vintern.

Läge: Sol till halvskugga

Höjd: Den här prydnadslöken blir ungefär 40 cm hög.

Blomningsperiod: Juni

Lökarna: Lökarna är runda och blir upp till 2 cm i diameter.

Alternativa namn: Det förekommer att den här löken kallas neapolitansk vitlök, skogsvitlök eller falsk vitlök.

Övrigt: Rådjur brukar lämna neapellök ifred.

Honungslök

Honungslök (Allium siculum) har sitt naturliga utbredningsområde i Sydeuropa, från Frankrike i väst till Turkiet i öst. Med människans hjälp har den spritt sig till många andra delar av världen, eftersom den är en omtyckt trädgårdsväxt. I Sverige brukar den inte kunna reproducera sig.

Honungslök används som prydnadsväxt i trädgårdar, som snittblomma och för matlagning. Alternativa namn på den är honungsvitlök och medelhavsklockor.

Arten delas in i två underarter:

 • A. s. dioscoridis, som är hemmahörandes i öster, framförallt Grekland, Rumänien, Bulgarien, Turkiet, och Krimhalvön.
 • A. s. siculum, som är hemmahörandes längre väster ut, framförallt Frankrike (inklusive Korsika) och Italien (inklusive Sardinien och Sicilien).

Habitat

I det vilda växer honungslök främst i fuktiga skogar.

Beskrivning

Honungslök får massor av nickande klockformade blommor som sitter i grupper på en en hög stjälk som kan bli 1,2 meter. En grupp kan innehålla uppemot 30 blommor. Blomman går i gräddvitt och vinrött, med lite grönt vid kronbladsbasen. Blomningstiden brukar infalla i maj och början av juni. Därefter utvecklas fröpoddar under sensommaren. Strax innan blomman börjar gå i frö sluttar den nicka och vänder sig uppåt.

Bladverket är blågrått.

När man skär eller på annat vis skadar växten sprids en stark otrevlig doft.

allium purple sensationOm Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum , synonym med Allium siculum

Både knopparna och det utslagna blommorna är mycket vackra och går i olikan nyanser av blekrosa och vinröd, och även fröställningarna pryder sin plats i trädgården. I Bulgarien kallas växten för samardala och används när man tillreder vissa kryddblandningar och kryddsalt.

Läge: Sol till skugga. Till skillnad från många andra Allium-lökar klarar sig den här växten okej i skugga.

Höjd: 80 cm

Jordmån: Väldränerande jord är viktigt

Blomningsperiod: maj-juni

Lökarna: Planteras vanligen i augusti/september, men kan planteras även senare så länge jorden inte är frusen

Övrigt: Rådjur brukar lämna den ifred.

Fyrverkerilök

Fyrverkerilök (Allium schubertii) odlas som trädgårdsblomma, för att användas som snittblomma och för att torkas till eternell. Det förekommer också att de skördas, sprejas med dekorativ färg och används som julpynt.

Både blomstjälkar och småblommor har en blekrosa till bleklila färg, och det är formen snarare än den milda färgen som gör blommande fyrverkerilök så iögonfallande i trädgården. En blomma kan bli upp till 30 cm i diameter, och varje blomma har femtio eller fler stjärnformade småblommor som sitter längst ut på långa blomstjälkar av varierande längd. Denna konfiguration kan liknas vid ett exploderande fyrverkeri, vilket är varför arten heter fyrverkerilök på svenska.

Fyrverkerilök växer vilt i delar av Nordafrika och Mellanönstern, framförallt i Medelhavskustens södra och östra bergstrakter. Exempel på platser som ingår i utbredningsområdet är Israel, Palestina, Syrien, Libanon, Turkiet och Libyen.

Arten är klassad som utrotningshotad av IUCN.

Beskrivning

 • Plantan blir ungefär en halvmeter hög.
 • På våren får den smala, starkt gröna blad. Dessa blad vissnar sedan innan blomningen inträffar.
 • Blommorna är mycket iögonfallande och kan bli upp till 30 cm i diameter. Varje blomma har femtio eller fler stjärnformade småblommor som sitter längst ut på långa blomstjälkar av varierande längd. Denna konfiguration kan liknas vid ett exploderande fyrverkeri, vilket är varför arten heter fyrverkerilök på svenska. Både stjälkar och småblommor har en blekrosa till bleklila färg.
 • Efter blomningen dör blomstjälkarna och bryts av. De fångas av vinden och blåser iväg, så att blommorna med sina frön kan spridas till nya platser.

Allmän information om fyrverkerilök

Härdighet: Härdigheten påverkas av jorden. I tung jord som håller mycket vatten minskar fyrverkerilökens vinterhärdighet.

Läge: Sol till halvskugga

Jordmån: Om jorden är väldränerande blir vinterhärdigheten bättre. Grusiga och sandiga jordar rekommenderas för att öka på vinterhärdigheten.

Höjd: 40 cm

Blomningsperiod: maj-juni

Lökarna: Man brukar plantera dem i augusti/september, men senare än så fungerar också om det inte är tjäle i jorden.

Alternativt namn: Persisk lök, Kometlök, Schubertiilök

Klotlök

Klotlök (Allium sphaerosephalon) blir kring 60 cm hög och blommorna bildar ett klot i toppen. För maffigast effekt i trädgården brukar man planterar många tillsammans. Det går också att göra en samplantering där många klotlökar kombineras med en eller flera andra arter. Det brukar till exempel blir snyggt med klotlök kombinerad med prydnadsgräs. Värt att tänka på i sammanhanget är att klotlöken inte är en vårblommande lök, utan blomningen brukar ske i juli-augusti. Både knoppar och blommor är vackra att titta på, och sedan bildas fröställningar som också är dekorativa.

Det naturliga utbredningsområdet för klotlök löper från Syd- och Centraleuropa genom Östeuropa till Kaukasus, och inkluderar även delar av Mellanöstern (så pass långt öster ut som Iran) och norra Afrika. Arten förekommer inte naturligt i Sverige, men har blivit en omtyckt trädgårdsväxt.

Underarter och varianter

 • Allium sphaerocephalon var. aegaeum (Heldr. & Halácsy) Hayek – Egeiska öarna
 • Allium sphaerocephalon subsp. arvense (Guss.) Arcang. – Sicilien, Malta, Albanien, Grekland, Turkiet, Cypern, Syrien, Libanon, Egypten, Algeriet, Tunisien, Marocko
 • Allium sphaerocephalon subsp. laxiflorum (Guss.) Giardina & Raimondo – Sicilien
 • Allium sphaerocephalon subsp. sphaerocephalon – stora delar av Europa, plus Marocko, Kanarieöarna och Mellanönstern
 • Allium sphaerocephalon subsp. trachypus (Boiss. & Spruner) K.Richt. – Grekland och Turkiet, inklusive de Egeiska öarna

Beskrivning

Blommor

Klotet i toppen av den höga, upprätta stjälken består av massor av små blommor som sitter tätt tillsammans – ett enda klot kan innehålla hundratals av dem. Färgen kan variera något, men en ganska mörk lila är vanligast, och de brukar finnas vita inslag.

Epitetet sphaerocephalon i artnamnet syftar på klotet; på grekiska betyder sphaerocephalon ungefär ”sfäriskt huvud”.

Lökar

Lökarna är äggformade. Smålökar sitter under stammens yttre lager.

Allmän info om klotlök

Läge: sol till halvskugga

Höjd: 60 cm

Blomfärg: lila och vit

Blomningsperiod: juli-augusti

Lökarna: Brukar planteras under hösten, innan tjälen kommer

Ekologi: Rådjur brukar lämna klotlök ifred. Däremot älskas blommorna av fjärilar och många andra pollinerande insekter.

Övrigt: Har erhållit den engelska utmärkelsen ”The Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit”.

Boll-lök

Boll-löken (Allium karataviense) utvecklar en marknära rosett av breda, välvda, grågröna blad. Från denna rosett skjuter en robust stjälk upp, och i toppen av denna stälk bildas en ”boll” bestående av tätt sittande småblommor. Blomfärgen varierar från ljuslila till rosa. Blommorna doftar milt.

Det vilda utbredningsområdet för boll-lök sträcker sig från Centralasien till och med Afganistan, och består huvudsakligen av Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan och Afghanistan. Epitetet ”karataviense” i det vetenskapliga namnet syftar på bergskedjan Karatau i Kazakhstan.

Ett alternativt namn på den här arten är Turkistanlök.

Kultivaren Allium karataviense ’Red Giant’

Blommorna hos den här boll löken har en starkare rödlila färg vilket skiljer den från vildformen. Blomsterklotet blir ungefär en decimeter i diameter och är mycket iögonfallande. ´Red Giant´ brukar inte bli högre än 25 cm och passar både i trädgården och i urna. Efter blomningen utvecklas dekorativa fröställningar.

Läge: Sol till halvskugga

Höjd: Upp till 25 cm

Jormån: Lucker, mullrik jord är bäst. Sådan jord ökar också chansen för att växten ska föröka sig.

Blomningsperiod: maj – juni

Lökarna: Brukar planteras under sensommar eller höst, innan tjälen kommer

Övrigt: Rådjur brukar lämna den ifred.