. Tulpaner - Lökar Tulpaner - Lökar

Tulpaner

De flesta odlingsformer av tulpan tillhör arten Trädgårdstulpan (Tulipa gesneriana). Den ingår i Tulpansläktet, som i sin tur hör till familjen Liljeväxter. Tulpansläktet innehåller över hundra olika arter och flera av dem har precis som Trädgårdstulpanen använts för att få fram förädlade odlingsversioner för trädgårdar och blomsterhandeln. Det förekommer även gott om tulpanhybrider i handeln; tulpaner som skapats genom att man korsat olika arter i Tulpansläktet.

Huvudbonaden turban heter dulband på persiska och tuliband på turkiska, och namnet tulpan tros komma därifrån. En tulpanblomma kan ju påminna lite om en turban.

tulpaner

Bakgrund

Släktet Tulipa består av arter som är hemmahörandes i delar av Asien, norra Afrika och södra Europa. Den största artrikedomen hittas i bergslandskapet Pamir i Centralasien och på stäppen i Kazakstan, och tulpansläktet har förmodligen sitt ursprung där.

Trädgårdstulpanen (T. gesneriana) importerades till Europa från det Osmanska riket på 1500-talet och vi vet att Vatikanens sändebud Ogier Giselin de Busbecq tog med sig tulpan till Europa år 1554.

Idag är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna, och dit kom tulpanen redan i slutet av 1500-talet då flamländaren Carolus Clusius tog med dem till den nya botaniska trädgård i Leiden som han blivit chef för. De vackra blommorna väckte ett starkt intresse och lökar som stulits från trädgården användes för att bygga upp en stor produktion av tulpaner i regionen.

Exakt när den första tulpanen kom till Sverige vet vi inte, men vi vet att Olof Rudbeck d.ä. var en pionjär vad gäller odling av tulpaner på svensk mark. Han tog med sig lökar från Nederländerna och år 1685 växte det 38 olika slags tulpaner i hans botaniska trädgård i Uppsala.

Odlingsdivisioner för tulpaner

I Sverige delas tulpanerna som säljs för plantering i trädgården in i olika divisioner, även kallade grupper, som gör det enklare för oss trädgårdsodlare att välja rätt lökar.

Division 1: Enkelblommande tulpaner som blommar tidigt (april-maj). Hör till arten T. gesneriana.

Division 2: Fylldblommiga tulpaner som blommor tidigt (april-maj). Blir cirka 25 cm höga och är vanliga som snittblommor. Hör till arten T. gesneriana.

Division 3: Tillhör Triumph-Gruppen och brukar kallas för triumftulpaner. Skapades genom att man korsade Darwinhybridtulpan med T. gesneriana.

Division 4: Darwinhybridtulpaner.

Division 5: Enkelblommande tulpaner som blommar sent (maj-juni). Blir cirka 50 cm höga. Hör till arten T. gesneriana.

Division 6: Liljeblommiga tulpaner, även kallade Liljetulpaner, vars kronblad är avsmalnande och böjer sig utåt. Tulpanerna i denna division blommar sent.

Division 7: Dessa tulpaner har fransiga kronblad och kallas därför för Franstulpaner eller Fransblommiga tulpaner. Hör till arten T. gesneriana.

Division 8: Dessa tulpaner har gröna strimmor på kronbladens utsidor och kallas därför Grönbandade tulpaner. Tillhör Viridiflora-gruppen inom arten T. gesneriana.

Division 9: Dessa flerfärgade tulpaner kallad för Rembrandt-tulpaner. Hör till arten T. gesneriana.

Division 10: Tulpanerna i den här divisionen har vridna kronblad och kallas för Papegojtulpaner. De har varit populära i Europa ända sedan 1600-talet. Hör till arten T. gesneriana.

Division 11: Detta är fylldblommiga tulpaner som blommar sent. De tillhör arten T. Gesneriana.

Division 12: Dessa tulpaner utgör T. Kaufmanniana-Gruppen och kallas för Kaufmanntulpaner.

Division 13: Dessa tulpaner utgör T. Fosteriana-Gruppen och kallas för Kejsartulpaner.

Division 14: Dessa tulpaner utgör T. Greigii-Gruppen och kallas för Påfådelstulpaner.

Division 15: Denna division är för alla rena arter.

Skötselråd för tulpaner

Det är alltid bäst att försöka hitta skötselråd för just den tulpan man vill odla, oavsett om det rör sig om art, hybrid eller odlingssort. Ibland är det dock knepigt att få tag på, så här nedanför har vi samlat skötselråd som gäller för arten Trädgårdstulpan (T. gesneriana) och många – men inte alla – av de odlingssorter som tagits fram med den arten som grund.

Läge

Tulpaner vill helst stå på en solig plats där de inte utsätts för starka vindar.

Jordmån

Tulpaner gillar humusrik jord som dränerar väl. Jorden bör inte vara surare än pH 6,5. För att öka dräneringen kan man blanda in sand i jorden.

Gödning

Tillför gärna kompostjord eller barkmull varje år.

Tips för dig som vill plantera tulpanlökar på friland

  • Bästa tiden för året att plantera tulpanlökar på friland är sensommaren och början av hösten, senast en vecka innan tjälen går ned i marken. Eftersom det kan vara svårt att förutsäga när kylan kommer att slå till är det bäst att vara ute i god tid. Ju högre odlingszon, desto tidigare brukar man plantera tulpanlökarna.

  • Lämpligt planteringsdjup är 2-3 gånger lökens höjd.

  • Tulpanlökar ska planteras med den spetsiga delen uppåt.

  • Man behöver inte vara noga med att hålla avstånd mellan lökarna. Tvärt om är det vanligt att man planterar flera lökar i samma planteringsgrop för att öka chansen för en välfylld tulpanrabatt.

  • Det är bra att tillsätta lite benmjöl i samband med att man planterar tulpanlökar.

  • Vattna i samband med planteringen.

  • För att skydda de nyplanterade tulpanlökarna mot vinterkylan bör man täcka över växtplatsen med ett lämpligt organiskt material, till exempel löv eller kompost.

  • När det börjar bli vår igen, tillför lite blodmjöl för att ge tulpanerna en bra start på säsongen.

  • Om våren är torr kan man behöva vattna.

Tips för dig som vill plantera tulpanlökar i kruka

Tulpaner odlas inte bara på friland, utan det är också vanligt att de hålls i utekrukor och urnor i trädgården och på uteplatser. Här är några tips för dig som vill ställa i ordning en sådan odling.

  • Om du vill att krukan ska stå utomhus året runt är det viktigt att du väljer en kruka som kan hantera vinterköld.

  • Placera krukan på en plats där den har skydd mot snö, extremkyla och hårda vindar. Ett tips från trädgårdsmästaren är att gräva ned krukan i komposten och täcka med löv – då har den ett fint skydd under vintern.

  • Att förvara krukan inomhus i rumstemperatur i bostaden under vintern rekommenderas inte, för lökarna behöver få en viloperiod och det inträffar inte om det inte är tillräckligt svalt. Blir det varmare än ungefär +9 grader C vaknar de.

  • Tulpaner gillar väldränerande jord, men det räcker inte med att jorden är väldränerande när man odlar i kruka – överflödigt vatten måste ha någonstans att ta vägen. De behöver finnas ett eller flera dräneringshål i botten av krukan, och det kan också vara bra att lägga småstenar eller liknande i botten av krukan innan man fyller på med jord så att man skapar ett lager som kan hålla vattnet borta från jorden medan det väntar på att dränera ut.

  • Precis som på friland vill tulpaner i kruka ha väldränerande, humusrik jord där pH-värdet inte går under 6,5. För att öka dräneringsförmågan kan man blanda upp jorden med sand. I samband med plantering bör man också tillsätta lite benmjöl för att säkerställa att lökarna får tillräckligt med näring medan de försöker etablera sig.
  • Du kan plantera lökarna ganska tätt, det räcker med att ha någon enstaka centimeter mellan varje lök. Placera inte några lökar längst ut mot kanterna av krukan, för där är de som mest exponerade mot omgivningen. Plantera lökarna mer mot mitten, och lämna en bit jord längs kanten som får fungera som skyddande isolering.

Finns det tulpaner som återkommer år efter år?

Vill man ha tulpaner som återkommer år efter år gäller det att välja med omsorg, för många av de sorter som är vanliga i handeln idag blommar bara en gång och bildar inte några nya lökar som kan skapa blommor nästa år. Generellt sett är det bland de gamla odlingssorterna som inte är så hårt förädlade man får leta om man vill ha återkommande tulpaner, och så går det givetvis också bra att välja vilda arter. Vissa hybrider av vilda arter är också bra på att bilda nya lökar och därför återkomma år efter år på samma växtplats.