. Tulpaner - Lökar Tulpaner - Lökar

Tulpaner

De flesta odlingsformer av tulpan tillhör arten Trädgårdstulpan (Tulipa gesneriana). Den ingår i Tulpansläktet, som i sin tur hör till familjen Liljeväxter. Tulpansläktet innehåller över hundra olika arter och flera av dem har precis som Trädgårdstulpanen använts för att få fram förädlade odlingsversioner för trädgårdar och blomsterhandeln. Det förekommer även gott om tulpanhybrider i handeln; tulpaner som skapats genom att man korsat olika arter i Tulpansläktet.

Huvudbonaden turban heter dulband på persiska och tuliband på turkiska, och namnet tulpan tros komma därifrån. En tulpanblomma kan ju påminna lite om en turban.

tulpaner

Bakgrund

Släktet Tulipa består av arter som är hemmahörandes i delar av Asien, norra Afrika och södra Europa. Den största artrikedomen hittas i bergslandskapet Pamir i Centralasien och på stäppen i Kazakstan, och tulpansläktet har förmodligen sitt ursprung där.

Trädgårdstulpanen (T. gesneriana) importerades till Europa från det Osmanska riket på 1500-talet och vi vet att Vatikanens sändebud Ogier Giselin de Busbecq tog med sig tulpan till Europa år 1554.

Idag är tulpaner starkt förknippade med Nederländerna, och dit kom tulpanen redan i slutet av 1500-talet då flamländaren Carolus Clusius tog med dem till den nya botaniska trädgård i Leiden som han blivit chef för. De vackra blommorna väckte ett starkt intresse och lökar som stulits från trädgården användes för att bygga upp en stor produktion av tulpaner i regionen.

Exakt när den första tulpanen kom till Sverige vet vi inte, men vi vet att Olof Rudbeck d.ä. var en pionjär vad gäller odling av tulpaner på svensk mark. Han tog med sig lökar från Nederländerna och år 1685 växte det 38 olika slags tulpaner i hans botaniska trädgård i Uppsala.

Odlingsdivisioner för tulpaner

I Sverige delas tulpanerna som säljs för plantering i trädgården in i olika divisioner, även kallade grupper, som gör det enklare för oss trädgårdsodlare att välja rätt lökar.

Division 1: Enkelblommande tulpaner som blommar tidigt (april-maj). Hör till arten T. gesneriana.

Division 2: Fylldblommiga tulpaner som blommor tidigt (april-maj). Blir cirka 25 cm höga och är vanliga som snittblommor. Hör till arten T. gesneriana.

Division 3: Tillhör Triumph-Gruppen och brukar kallas för triumftulpaner. Skapades genom att man korsade Darwinhybridtulpan med T. gesneriana.

Division 4: Darwinhybridtulpaner.

Division 5: Enkelblommande tulpaner som blommar sent (maj-juni). Blir cirka 50 cm höga. Hör till arten T. gesneriana.

Division 6: Liljeblommiga tulpaner, även kallade Liljetulpaner, vars kronblad är avsmalnande och böjer sig utåt. Tulpanerna i denna division blommar sent.

Division 7: Dessa tulpaner har fransiga kronblad och kallas därför för Franstulpaner eller Fransblommiga tulpaner. Hör till arten T. gesneriana.

Division 8: Dessa tulpaner har gröna strimmor på kronbladens utsidor och kallas därför Grönbandade tulpaner. Tillhör Viridiflora-gruppen inom arten T. gesneriana.

Division 9: Dessa flerfärgade tulpaner kallad för Rembrandt-tulpaner. Hör till arten T. gesneriana.

Division 10: Tulpanerna i den här divisionen har vridna kronblad och kallas för Papegojtulpaner. De har varit populära i Europa ända sedan 1600-talet. Hör till arten T. gesneriana.

Division 11: Detta är fylldblommiga tulpaner som blommar sent. De tillhör arten T. Gesneriana.

Division 12: Dessa tulpaner utgör T. Kaufmanniana-Gruppen och kallas för Kaufmanntulpaner.

Division 13: Dessa tulpaner utgör T. Fosteriana-Gruppen och kallas för Kejsartulpaner.

Division 14: Dessa tulpaner utgör T. Greigii-Gruppen och kallas för Påfådelstulpaner.

Division 15: Denna division är för alla rena arter.