. Krokus - Lökar Krokus - Lökar

Krokus

Krokussläktet (Crocus) tillhör familjen Irisväxter och inkluderar cirka 80 olika arter, varav några stycken är vanliga trädgårdsväxter i Sverige. Vårkrokus (C. vernus) är den mest välkända här hos oss, men höstkrokus (C. speciosus), snökrokus (C. tommasinianus) och bägarkrokus (C. chrysanthus) är inte heller ovanliga i de svenska trädgårdarna.

Den dyrbara kryddan saffran kommer från krokusarten C. sativus som inte odlas kommersiellt i Sverige.

krokus närbild

Varför heter de krokus?

Namnet krokus har troligen kommit in i svenskan från latinet eller grekiskan. Det grekiska ordet krokos används för både växten krokus och kryddan saffran, och samma koppling finns i latinet där vi hittar benämningarna crocus och crocum. Dessa termer kommer i sin tur indirekt från Sanskritordet kunkuman, som gett upphov till det persiska ordet karkum och det arabiska kurkum.

Vårkrokus (C. vernus)

Den vanligaste arten av krokus i svenska trädgårdar är vårkrokusen, som precis som namnet anger blommar på våren; vanligen i mars och/eller april, men i vissa skyddade lägen så pass tidigt som februari.

Artens ursprungliga utbredningsområde är Sydeuropa och Sydosteuropa, men den har idag ett mycket större utbredningsområde, både som odlad och som förvildad. I Storbritannien fanns det till exempel förvildade krokusar redan på 1760-talet, medan den äldsta kända noteringen om förvildad krokus i Sverige är från år 1832.

I sitt naturliga utbredningsområde förekommer vårkrokusen i form av två underarter: C. v. vernus och C. v. albiflorus. Vernus har violetta blommor, som kan variera från blekt lila till purpurviolett. Vissa plantor producerar strimmiga blommor. Pistillen är normalt lika lång eller till och med längre än ståndarna. Albiflorus får normalt vita blommor istället, och pistillen är mycket kortare än ståndarna.

För den som vill plantera vårkrokus i sin trädgård finns det många olika namnsorter att välja mellan med olika blomfärger.

Vårkrokusen är härdig i de svenska odlingszonerna I-IV. Lökarna ska helst planteras på hösten (september – november). Krokus uppskattar jord där pH-värdet ligger strax över neutral (svagt basisk jord).

Exempel på populära trädgårdshybrider av krokus

Helt vita eller huvudsakligen vita blommor

  • Två exempel på krokusar med helvita blommor är Jeanne d´Arc och King of the Whites.
  • Peter Pan är ett populärt val om man vill att de vita blombladen ska kontrastera mot starkt orangea pistiller.
  • Silver Coral får vita blommor med violetta strimmor.
  • Pickwick får vita blommor med bleklila strimmor; basen är dock av en mycket mörkare purpurfärg.

Blå blommor

  • Enchantress har blekblå blommor med silveraktig utsida.
  • Som namnet antyder härstammar krokusen Graecus från Grekland. Blommorna är blekblå.
  • Queen of the Blues. Blommorna är blekblå, med ännu blekare kanter. Vid basen kan den blå färgen övergå till purpurblått.
  • Vanguard. Blommorna är purpurblå med silveraktig utsida.

Lila-rosa blommor

Om du vill ha lila-rosa blommor kan du till exempel välja Flower Record eller Paulus Potter.

Violetta blommor

Grand Maître har mörkt violetta blommor, medan Purpureus Grandiflorus drar mer åt det purpurvioletta hållet. Remembrance har violetta blommor med silveraktig utsida.