. Begonia - Lökar Begonia - Lökar

Begonia

Om man vill plantera begonia är den enklaste metoden att köpa färdiga plantor eller begoniaknölar. Det fungerar även att ta sticklingar av begonia eller plantera begoniafrön, men det är lite mer komplicerat och tidskrävande.

Viktigt att tänka på är att det bara är vissa arter, hybrider och kultivarer av begonia som bildar knölar, så det är inte alltid möjligheten att använda sig av knölar finns.

begonia blommor

Olika slags begonior

Knölbegonia

Knölbegonia (Begonia x tuberhybrida) är inte en art av begonia utan ett stort hybridkomplex med stor intern variation. Knölbegonior har en underjordisk knöl som kan lagra vatten.

Hängbegonia

Hängbegonia (Begonia x tuberhybrida Pendula-gruppen) är en undergrupp som hör till gruppen knölbegonia. Hängbegonior har alltså också en knöl. De utmärker sig genom att få hängande blommor, och odlas ofta i amplar eller i utkanten av balkonglådor och liknande.

isbegonia

Isbegonia

Isbegonia (Begonia. x semperflorens-cultorum) är ett annat hybridkomplex. Till skilland från knölbegoniorna har isbegonior inte någon knöl. Detta innebär bland annat att det inte finns någon knöl att övervintra. I Sverige och länder med liknande klimat är det vanligt att isbegonior säljs på våren för direkt utplantering. Antingen kan man köpa nya varje vår, eller så kan man ta in dem på hösten och ha dem som krukväxer inomhus under den kalla säsongen (ställ dem svalt med ljust). Har man lite tur blommar de även som krukväxter.

Det är ganska lätt att föröka isbegonior med sticklingar.

Begoniafrön

När du köper begoniafrön är det allra bäst att skaffa information från återförsäljaren gällande just de frön du vill plantera, eftersom skötselråden kan variera något. Här nedanför kommer vi att lista allmänna rekommendationer som fungerar bra eller någorlunda bra för de flesta sorters begoniafrön.

  • Man brukar så begoniafrön i små krukor och omplantera när plantorna hunnit bli lite större.
  • Man ska inte plantera fröna djupt, utan bara strö dem över lätt fuktig jord och sedan mycket lätt trycka till dem. Värt att tänka på i sammanhanget är att begoniafrön är extremt små.
  • Begoniafrön är ljusgroende, så om du täcker över dem med jord eller placerar krukorna för mörkt kommer de inte att gro.
  • Efter planteringen är det viktigt att jordytan aldrig torkar ut. Håll den fuktig hela tiden genom att spreja den med vatten. Att hålla jordytan fuktig blir enklare om man skapar något slags ”växthus”, till exempel genom att använda plastfilm.
  • Om temperaturen är 22-24 grader C kan man räkna med att begoniafrön gror inom 18-22 dagar.
  • För att öka grobarheten kan man välja att köpa så kallat pelleterat frö. Detta innebär att fröna är täckta med en mix av organiska ämnen och mineraler som gör det enklare för dem att gro.
prakt begonia

Om Begonia

Familjen Begoniaväxter (Begoniaceae) innehåller endast två släkten: Begoniasläktet och Hillebrandia. Hillebrandia innehåller i sin tur bara en enda art, ʻakaʻakaʻawa (Hillebrandia sandwicensis), som är endemisk för Hawaii. Begoniasläktet innehåller däremot över 1 800 arter och är därmed ett av de tio artrikaste släktena inom underdivisionen gömfröväxter.

De flesta arter av Begonia är markväxande örter, men släktet innehåller även en del epifyter. Den största artikedomen hittar vi i tropiska och subtropiska delar av Afrika, södra Asien och Syd- och Centralamerika.

Det är inte bara bland trädgårdsbutikernas kultivarer som vi hittar en uppsjö av blomfärger, utan även bland de vilda begoniorna är variationen hög. Allra vanligast är att begonior blommar i vitt, rosa, rött, oranget eller gult.

Begonior är sambyggare, vilket innebär att hanblommor och honblommor utvecklas på samma planta.

Som nämnts ovan brukar begonior bilda extremt små frön, och det är vanligt att de sitter i en vingad frökapsel.