. Syrentulpan - Lökar Syrentulpan - Lökar

Syrentulpan

Syrentulpan (Tulipa saxatilis) är en art av tulpan som får enkla, stjärnformade blommor som går i rosa med gul botten.

Ett exempel på en odlingssort av syrentulpan som brukar vara tämligen lätt att hitta i trädgårdsbutiker i Sverige är syrentulpanen ´Lilac Wonder´. Den blir ungefär 15 cm hög och får ljust rosalila, pastellfärgade blommor med knallgul botten. Det här är en robust sort som brukar gå bra både i rabatten och i kruka uteplatsen, och den har fått behålla mycket av det vilda utseendet hos T. saxatalis. Trots att det är en odlingssort är den också fortfarande bra på att producera nya lökar så att den kan återkomma år efter år på samma plats. Om den trivs bra kan den börja sprida sig själv i trädgården så att man får fler och fler syrentulpaner. Eftersom den inte blir så hög planteras den med fördel långt fram i rabatten, i kruka eller i en låg vildplantering.

När man letar efter syrentulpan i handeln kan det vara bra att veta att den är känd under flera synonymer, bland annat T. chrysobasis, T. beccariana och T. bakeri. Märkningen Tulipa saxatilis subsp. bakeri förekommer också.

Tulipa saxatilis

Köp syrentulpaner online

Syrentulpan 'Lilac Wonder'

Ursprung och habitat

Syrentulpanen är hemmahörandes i östra Medelhavet och växer framförallt på de Sydegeiska öarna och på Kreta, Gavdos och Dia. Bestånd har också rapporterats från Karpathos och Rhodos, samt från Datçahalvön (Dorianhalvön).

Den växer i utkanten av fält, på klippväggar och i vittrat bergsmaterial (taluskoner) upp till ungefär 900 meters höjd. Den kan hantera kalkrika marker bra.

Som trädgårdsväxt har den blivit förvildad i vissa områden, bland annat det grekiska fastlandet, på ön Sicilien och i Storbritannien.

Beskrivning

Höjd

Blomstjälken kan bli uppemot 25 cm hög hos den vilda syrentulpanen.

Blad

Syrentulpanen brukar få två eller tre långsmala, gröna blad. Bladen kan bli över 35 cm långa, men håller sig normalt smalare än 5 cm. De är platta och svärdsformade, och ovansidan är glansig.

Blomning

Blomningen inträffar vanligen i april, men under milda vårar kan den börja redan i mars. På samma vis kan en sen vår innebära att blomningen fortfarande pågår en bit in i maj månad.

Blomstjälken hos en syrentulpan får en eller i undantagsfall två blommor. Blomman är rosa med ett gult centrum, och kronbladen är spetsiga. De tre yttre kronbladen blir ungefär 4-5 cm långa och 1-2 cm breda. De tre inre kronbladen har samma längd som de yttre, men är bredare.

Ståndarna är håriga vid basen och har bruna till svarta ståndarknappar.

Frön

Fröna utvecklas i en frökapsel.

Lök

Löken är äggformad, skyddas av ett lökskal. Den blir 2-3,5 cm lång och 1,5-3 cm bred.

Skötselråd

Läge

Blomninen brukar bli finast i ett soligt läge, men halvskugga kan också fungera.

Välj helst en plats där tulpanerna är skyddade mot starka vindar.

Jordmån

Syrentulpanen behöver väldränerande jord, annars kan löken ruttna.

Tips för dig som vill plantera syrentulpanlökar

  • Syrentulpaner brukar man plantera på sensommaren och hösten, från september till senast en vecka innan det blir tjäle i jorden. Eftersom man inte kan veta exakt när tjälen kommer att slå till är det bra att vara ute i god tid och ta hänsyn till vilken del av landet man befinner sig i.
  • Plantera dina lökar så snart som möjligt efter att du fått hem dem. Om de blir liggande kan de försämras. Om du måste låta dem vänta, förvara dem torrt och luftigt.
  • Plantera i lucker jord. Gräv hålet ungefär dubbelt så djupt som löken är hög. Plantera löken med den spetsiga delen pekandes uppåt mot jordytan.
  • Man kan plantera flera lökar i samma hål om man vill, man behöver inte ha långa avstånd mellan tulpanlökarna. Syrentulpan är en nätt liten tulpan, så den planteras ofta i grupp.
  • Strö gärna benmjöl i hålet i samband med planteringen för att ge lökarna en extra bra start.

Giftinformation

Tulpaner innehåller ämnen som gär giftiga för människor och vissa djur och bör inte förtäras. Vanligen är det löken som har den högsta koncentrationen av gifter.

För mer information, kontakta Giftinformationscentralen.