. Påsklilja - Lökar Påsklilja - Lökar

Påsklilja

Påskliljan (Narcissus pseudonarcissus) är en lökväxt som tillhör familjen amaryllisväxter. I stora delar av Sverige blommar den från april, vilket i kombination med den gula blomfärgen har skapat en koppling till påskfirandet.

Blomman producerar frön, och efter plantering tar det minst fem år för ett frö att producera en blommande planta. Som tur är kan man köpa lökar i handeln istället för att börja med frö.

påsklilja närbild

Ursprungligen kommer arten från Central- och Sydeuropa, men den odlas idag även i många andra delar av världen eftersom den är en populär trädgårdsväxt som också används i buketter och blomsterarrangemang. Den har dessutom förvildats i områden där miljö och klimat så tillåter. Numera kan vi därför träffa på förvildade påskliljor på så vitt skilda platser som Falklandsöarna, Australien, Nya Zeeland, British Columbia, Newfoundland och östra USA.

Odling av påskliljor har förekommit i Norden ända sedan 1500-talet, och den äldsta kända noteringen rörande förvildade påskliljor i Sverige är från år 1768, då Carl von Linné skrev om förvildade påskliljor som växte i Mycklanäs, Småland.

Påskliljan är en flerårig lökväxt, så om man planterar påskliljor i sin trädgård kan man glädjas åt att de kommer upp igen efter vintern år efter år. I Sverige är den härdig till och med odlingszon 5.

Utseende (vildformen)

  • Varje lök får 2-3 smala grågröna blad.
  • Blomman produceras på en kantig stjälk. Stjälken är cirka 20-50 cm hög.
  • Blomman är gul till blekgul. Den har en trumpetliknande bikrona som går i gult eller citrongult, samt stora kalkblad.

Doft

Påskliljor doftar inte starkt.

Sorter

Det finns hundratals olika påskliljor att välja mellan i handeln, och många av dem är hybrider som skapats genom korsningar med närbesläktade arter. Även när de inte rör sig om den rena arten N. pseudonarcissus brukar de kallas för påskliljor i butiken.

Detta stora utbud gör att man kan välja mellan många olika sorters blomfärger, färgkombinationer, former och blomningstid, inklusive både enkelblommande och fylldblommiga påskliljor. Om du vill ha fylldblommiga kan du till exempel välja Golden Ducat eller Van Sion. Föredrar du enkelblommande finns bland annat Golden Harvest, Salmon Trout och Spellbinder.

Hybridisering med Pingstlilja

Pingstliljan (Narcissus poëticus) tillhör samma släkte som påskliljan och det går att skapa hybrider mellan de båda arterna, något som utnyttjats flitigt i blomsterbranschen. Ett exempel på en populär hybrid är Stjärnnarciss (N. x incomparabilis) som bäst kan beskrivas som pingstlilja av påskliljans storlek.

Vad är miniatyrpåsklilja?

Den blomma som i handeln kallas miniatyrpåsklilja är en egen art: Narcissus asturiensis.