. Flocktulpaner - Lökar Flocktulpaner - Lökar

Flocktulpaner

Flocktulpaner (Tulipa urumiensis) är en art av tulpan som hör hemma i Centralasiens bergstrakter. Den brukar bli ungefär 10-15 cm hög och får vackra, stjärnformade blommor som är gula med vita spetsar.

En väldigt stor majoritet av de många olika tulpansorter vi hittar i trädgårdsvärlden idag kommer från arten trädgårdstulpan (T. gesneriana), men flocktulpanen är inte någon sort av trädgårdstulpan utan en helt egen art. Den är robust och lättodlad, och till skillnad mot många moderna odlingssorter av trädgårdstulpan är den bra på att bilda nya lökar så att den kan återkomma och blomma på samma plats i trädgården år efter år. Den kan sprida sig med både sidolökar och frön, och är så tålig att det förekommer att den förvildar sig i Sverige.

Förutom att odla flocktulpaner på friland kan man också ha dem i kruka.

Värt att veta är att den här tulpanen är känd under flera olika synonymer. I handeln händer det därför att den dyker upp märkt som något annat än T. urumiensis, framför allt T. tarda.

Tulipa urumiensis

Köp flocktulpaner online

flocktulpan

Ursprung och miljö

Det naturliga utbredningsområdet för flocktulpanen hittar vi i Centralasien, där den växer i bergskedjan Tian Shan. Detta är ett stort bergsområde som utgör gränsmarkerna mellan Kazakstan, Kirgizistan och den kinesiska regionen Xinjiang.

Den typiska miljön för flocktulpaner är steniga subalpina ängsmarker.

Beskrivning

Höjd

Flocktulpaner brukar vanligen bli 10-15 cm höga, men allt inom spannet 5 cm – 20 cm räknas som normalt för blomstjälken.

Blad

Flocktulpanen får upp till sju stycken gröna blad och de kan bli uppemot 20 cm långa. Bladen skiftar från grönt till ett dunkelt grådaggigt utseende.

Blomning

Blomningen brukar starta sent i april eller i början av maj.

Blommorna är vackert stjärnformade och det bildas vanligen två på varje blomstängel.

Blomman är knallgul med vita spetsar, och både ståndare och ståndarknappar är gula. Det finns odlingssorter i handeln som ser annorlunda ut än den vilda arten, till exempel flocktulpanen ’Lucca’ som har ett chokladbrunt centrum vilket kontrasterar tydligt mot det gula när tulpanen är fullt utslagen.

Frön

Dekorativa fröställningar utvecklas efter blomningen.

Skötselråd

Härdighet

Läge

En solig plats är bäst, men halvskugga kan också fungera.

Det är viktigt att komma ihåg att den här tulpanen vanligen inte blir så hög, så se till att välja en plats där den kommer att synas väl och komma till sin rätt trots sin lite blygsammare storlek.

Flocktulpaner planteras ofta i stenpartier.

Jordmån

Det är viktigt att jorden är väldränerande. Om du odlar flocktulpaner i kruka krävs också att själva krukan dränerar väl så att överflödigt vatten har någonstans att rinna ut.

Ansning

Efter blomningen är det viktigt att låta bladverket vissna ned helt och hållet i sin egen takt istället för att klippa bort det i förtid. Detta eftersom man vill att så mycket näring som möjligt ska skickas till löken innan den går in i sin viloperiod. Om inte tillräckligt med näring går till löken kan det resultera i minskad eller utebliven blomning nästa vår.

Plantering av flocktulpanlökar

Den rekommenderade perioden för att plantera flocktulpaner är augusti – oktober, fram till ungefär en vecka innan tjälen sätter sig i marken. Eftersom det är svårt att förutsäga exakt när kylan kommer på hösten är det bra att vara ute i god tid.

Spridning

Flocktulpaner sprider sig med både sidolökar och frön.

Giftinformation

Flocktulpan är giftig för människor och vissa djur och bör ej förtäras.

Det finns också rapporter om att hudkontakt med växtsaft har orsakat allergiska reaktioner.

Trivia

Flocktulpanen (T. urumiensis) förväxlas ofta med släktingen T. dasystemon (synonym T. neustruevae). Bägge växer i bergstrakter i Centralasien och blommar i gult.