. Bukettranunkel - Lökar Bukettranunkel - Lökar

Bukettranunkel

Bukettranunkel (Ranunculus asiaticus) är huvudsakligen känd som snittblomma, men den är också fin att plantera ut i trädgården när vädret blivit milt nog.

Bukettrankunkel kallas även för trädgårdsranunkel.

Förutom den rena arten finns det gott om kultivarer och hybridkultivarer i handeln, ibland av oklart ursprung. Det går till exempel att hitta många dubbelblommande sorter, och de används flitigt av florister för buketter och andra snittblomsarrangemang. ’Teclote’ och ’Bloomingdale’ är två exempel på sådana dubbelblommande sorter. I många sammanhang har de dubbelblommande sorterna blivit de vanligaste, och de odlas på större skala än de enkelblommande.

Köp Ranunkel Online

”Rose”

rosa bukettranunkel

Mix

mixade bukettranunkel

Exempel på kultivarer av bukettranunkel som brukar vara ganska lätta att hitta i handeln:

Det finns butiker som säljer blandpåsar med bukettranunkel knölar som blommar i olika färger, och som är avsedda att planteras tillsammans.

Ursprung

Det här är inte en svensk art, utan det naturliga utbredningsområdet för bukettranunkel sträcker sig från östra Medelhavsområdet till Iran i Asien, inklusive både europeiska och afrikanska delar av den östra Medelhavsregionen.

I vissa delar av artens naturliga utbredningsområde är den fridlyst, bland annat i Israel.

Beskrivning

Storlek och växtsätt

Bukettranunkel kan bli upp till 50 cm hög, och har ett rakt eller förgrenat växtsätt.

Bladverk

Bladen som växer från plantans bas är trelobade, medan blad som sitter högre upp på stammen har mer djupgående vikar. Både stammar och blad är duniga eller håriga.

Blommor

Blommorna blir 3-5 cm i diameter och det sitter en eller flera blommor på varje stam. I det vilda är bukettranunkel enkelblommande och får röda blommor med mörkt centrum.

Bland odlingsformerna är det väldigt vanligt med dubbelblommande sorter och det finns många olika blomfärger att välja mellan, inklusive diverse nyanser av rött, rosa, gult och vitt. En blomma kan ha fler än en färg, till exempel blommor där vit kontrasterar mot cerize.

Blomningtiden i Sverige är normalt juli – september, men i andra delar av världen förekommer det att blomningen inträffar under senvår och försommar.

Skötselråd

Vinterhärdighet

Rotknölen brukar inte överleva om det blir kallare än -10 grader C. Finns det risk för så låga temperaturer under någon del av vintern bör man gräva upp rotknölarna innan vintern kommer och vinterförvara den svalt men frostfritt. Följ rekommendationerna för övervintring av dahliaknölar.

Jord som dränerar dåligt gör det svårare för rotknölen att klara sig genom vintern.

Läge

Bukettranunkel trivs i sol till halvskugga.

Jordmån

Bukettranunkel vill ha mullrik jord som dränerar väl. Förbättra gärna den befintliga trädgårdsjorden med lerjord, mull, lövkompost och sand/smågrus innan plantering.

Vattning

Bukettranunkel mår bra av att få en torrperiod under sommaren.

Beskärning

Beskärning behövs inte.

Plantering

Den vanliga perioden för att plantera bukettranunkel är mars – juni, men man bör givetvis ta hänsyn till lokala förhållanden.

Förökning

Man kan föröka bukettranunkel genom att så frön eller dela på roten.

Problem

Precis som många andra växter kan bukettranunkel få problem med bladlöss, sniglar och snäckor. Den kan också angripas av mjöldagg, som är en slags svampinfektion.

Giftinformation om släktet Ranunculus

Växter i släktet Ranunculus är giftiga för människor och vissa djur, bland annat hundar, katter och hästar. De högsta halterna av gift finns i plantan när den blommar.

Vid förtäring kan växten kan ge symptom från matsmältningsorganen, till exempel sveda i mun och svalg, magont, illamående, kräkningar och diarré. Ovanligare symptom är svimning, muskelryckningar, förlamning och gulsot (på grund av leverskada).

Vid kontakt med hud eller slemhinnor kan det uppstå sveda, rodnad, klåda och blåsor.

För mer information, kontakta Giftinformationscentralen.

Det huvudsakliga giftiga ämnet att se upp med när det gäller dessa växter är proteanemonin, även känt som ranunculol. Växten innehåller dock inte ranunculol utan ranunculin. När en växtdel bryts och ranunculinet kommer i kontakt med luft eller vatten bryts det ned till bland annat ranunculol, som är giftigt.

Lökar

Bukettranunkel bilder