. Vildtulpaner - Lökar Vildtulpaner - Lökar

Vildtulpaner

Vildtulpan (Tulipa sylvestris) är en tålig tulpan som växer vild på gräsmarker och i skogsdungar i Euroasien och norra Afrika. Det är inte en svensk art, men den förvildade sig på våra breddgrader redan för flera hundra år sedan och klarar av vårt klimat fint. Redan på Carl von Linnés tid var den väletablerad i södra Sverige.

Senare blev andra sorters tulpaner mer trendiga i trädgårdsvärlden och vildtulpanen föll lite i glömska, men det går forfarande att se fina bestånd av vildtulpan på gräsplaner i vissa gamla trädgårds- och parkmiljöer så pass långt norr ut som Uppland. På senare år har det också uppstått ett ökat intresse för äldre trädgårdsväxter, så kanske kommer vi att få se den tåliga vildtulpanen göra en rejäl återkomst framöver.

Vildtulpanen blev som sagt ganska hårt utkonkurerad i trädgårdsvärlden när det började dyka upp andra tulpaner och tulpansorter och nya trender uppstod, och de flesta tulpaner vi hittar i trädgårdshandeln idag är odlingsformer av en helt annan art: Trädgårdstulpanen (Tulipa gesneriana). För den som är sugen på något annorlunda och kan tänka sig att leta hos de mer välsorterade trädgårdsbutikerna finns det dock gott om andra arter att utforska, till exempel eldtulpaner (T. fosteriana), flocktulpaner (T. tarda) och näckrostulpaner (T. kaufmanniana) – och så förstås vildtulpanen T. sylvestris som vi kommer att titta närmare på i just den här artikeln.

Tips! Vildtulpanen blommar i april-maj och passar bra att plantera under lövfällande träd där andra tulpaner kan vantrivas på grund av solbristen under sommaren. I det vilda växer vildtulpanen ofta i skogsdungar där den får mycket vårljus innan träden fått tillbaka sina löv, och efter att ha blommat på våren går den in i en viloperiod då trädkronorna över den har blivit tätare och blockerar mer av ljuset. Den är också bra på att hantera torra somrar eftersom den är i viloläge då.

Vildtulpan
Vildtulpan. Bild av Сергей

Köp vildtulpan Online

vildtulpaner

Ursprung

Vildtulpanen kommer ursprungligen Euroasien och Nordafrika. Det naturliga utbredningsområdet sträcker sig från Marocko och den iberiska halvön i väster till västra Kina i öst, och inkluderar stora delar av Medelhavsregionen, Svartahavsregionen och Centralasien.

Den typiska miljön för vildtulpan i naturen är skogsdungar och torra gräsmarker.

Arten delas in i tre underarter:

  • T. s. subsp. australis har det största utbredningsområdet och växer från Portugal och Marocko till Xinjian i västra Kina.
  • T. s. subsp. primulina är hemmahörandes i Marocko och Algeriet.
  • T. s. subsp. sylvestris är hemmahörandes i Italien samt i Libyen på andra sidan Medelhavet.

Beskrivning

Allmänt

Vildtulpanen är en perenn som bildar en lök.

Blad

Bladen är blågröna och jämförelsevis smala för att vara tulpanblad.

Blomning

Vildtulpanen får vackra, gula blommor och blomningen brukar ske i april-maj. Ibland har den gula blomman inslag av rött på utsidan. Blomstjälken kan bli uppemot en halvmeter hög, och det bildas vanligen en eller två blommor per blomstjälk. En blomstjälk som bara blir 10 cm hög räknas dock också som helt normalt.

Vildtulpens blommor är väldoftande, ibland med inslag av citrusarom, och pollineras av insekter.

Om vi tittar närmare på vildtulpanens blomma så ser vi att den har ett kronlikt hylle av kalkblad som sitter tre och tre i två stycken kretsar. Inuti blomman finns en pistill och sex ståndare.

Lök och rötter

Löken hos en vildtulpan består av tjocka, saftiga lager och i centrum sitter en kort, tjock pelare.

Från löken utgår trådrötter.

Spridning

Vildtulpanen bildar frön, men den sprider sig också med sidolökar och underjordiska utlöpare från moderlöken. Trivs den på en växtplats kan det alltså bli mycket vildtulpaner där över tid.

Skötselråd

Läge

Både sol och halvskugga brukar fungera bra för vildtulpaner. Är det halvskugga under våren är dock risken hög att det reducerar blomningen.

Plantera gärna vildtulpaner under träd som inte har löv under våren. Då får vildtulpanen gott om sol när den vaknar till liv på våren, blommar och går i frukt, och när de fullt utspruckna löven väl börjar skugga växtplatsen ordentligt under sommaren är det ändå dags för lökens viloperiod.

Jordmån

Vildtulpanen vill ha mullrik jord som dränerar väl. Den får gärna vara kalkrik.

Vattning

Vildtulpanen brukar klara av torrperioder under sommaren mycket bra eftersom den är i sin viloperiod då.

Plantering

Den rekommenderade perioden för att plantera vildtulpanlökar på friland i Sverige är augusti – oktober.

Trivia

Thomas Jefferson hjälpte till att göra vildtulpanen populär i Nordamerika under sin livstid genom att odla den på sitt gods Monticello nära Charlottesville, Virginia.