. Porslinstulpaner - Lökar Porslinstulpaner - Lökar

Porslinstulpaner

Porslinstulpan (Tulipa biflora) är en vild art av tulpan hemmahörandes i Euroasien. Det här är alltså en helt annan art än den som de flesta odlingsformer av tulpan i handeln kommer ifrån, det vill säga trädgårdstulpanen (T. gesneriana). Vill man plantera tulpaner men är sugen på något lite mer ovanligt än trädgårdstulpanerna kan porslinstulpaner vara ett lockande val. Det är inte en svensk art, men den brukar trivas utmärkt på våra breddgrader och kan sprida sig på egen hand i trädgården så att man för varje år får en något störrre flock av vackert skira porslinstulpaner. Porslinstulpaner har odlats i Sverige sedan 1800-talet och brukar blomma i mars-april.

Värt att tänka på är att porslinstulpanen håller sig ganska låg, kring 10-15 cm, och har ett elegant snarare än överdådigt utseende. Den passar fint där man vill ha känslan av skira, vilda ängsblommor snarare än robusta, knallfärgade och stora tulpaner. Porslingstulpanen får upp till fem blommor per stjälk, vilka ser ut som små stjärnor och har en angenäm doft. Den vilda formen blommar i vitt med gröngula skiftningar, men det finns även några odlingsformer i handeln som ser lite annorlunda ut.

Det vetenskapliga namnet på porslinstulapen är T. biflora, men det finns flera synonymer, bland annat T. androssowii, T. bessarabica och T. polychroma, så när man letar efter porslingstulpaner i handeln kan man stöta på lite olika märkningar. Det är också vanligt att porslingstulpaner kallas för miniatyrtulpaner eftersom de håller sig så låga och får jämförelsevis små blommor.

Tulipa biflora

Köp porslinstulpaner online

Porslinstulpan 'Polychroma'

Ursprung och habitat

Den har arten har ett stort naturligt utbredningsområde som sträcker sig från Ukraina och Balkanhalvön i östra och sydöstra Europa till och med Xinjiang i västra Kina. Utbredningsområdet inkluderar bland annat sydvästra Sibirien, Kaukasusregionen, östra Turkiet, Iran, Irak, Turkmenistan, Kazakstan och Afghanistan.

Porslinstulpaner förekommer i flera olika miljöer, inklusive klippiga sluttningar, gräsbevuxna sluttningar, torra platta stäppmarker och vittrade rasmassor (taluskoner) nedanför bergväggar. Den kan klara sig i miljöer där många andra växter aldrig etablerar sig, till exempel saltöknarna i volgadeltat. I våra trädgårdar kan den till exempel fungera bra i stenpartier.

Där det växer porslinstulpaner i naturen är det vanligt att man också hittar den gulblommande arten vildtulpan (T. sylvestris) så man kan med fördel plantera dessa två tulpanarter tillsammans i trädgården.

Beskrivning

Allmänt

Det här är en lökväxt som är bra på att bilda nya lökar, vilket innebär att den kan komma igen och blomma gång på gång på samma plats i trädgården.

Höjd

Porslinstulpanen brukar inte bli högre än 10-15 cm.

Blad

Plantan får långsmala, grågröna blad som bara är någon centimeter breda men kan bli uppemot 15 cm långa.

Blommor

Blommorna sitter på en blåbrun, upprätt stjälk som inte har några hår. Varje stjälk får normalt en eller två blommor i det vilda, men bland odlingsformerna förekommer det också kultivarer som får tre blommor.

Blomman är stjärnformad och gräddvit, med en ljusgul fläck vid basen och ljusrosa foderblad. Jämfört med de flesta odlingsformer av trädgårdstulpaen (T. gesneriana) är blommorna små; de brukar bara bli 2-4 cm långa.

Blomningen brukar ske i mars-april. Blommorna är väldoftande och lockar till sig pollinatörer.

Skötselråd

Härdighet

Porslinstulpaner är vinterhärdiga i större delen av Sverige, särskilt om jorden är väldränerande och man täcker växtplatsen med organiskt material inför varje vinter.

Läge

Sol till halvskugga rekommenderas.

Eftersom den här tulpanen inte blir så hög och gänglig brukar den klara sig även på lite blåsiga platser där mer högresta tulpaner har svårt att hantera vindarna.

Jordmån

Jorden behöver vara väldränerande.

Planteringstips

  • Bästa tiden på året för att plantera porslingstulpanlökar i Sverige är augusti – oktober, fram till en vecka innan tjälen sätter sig. Eftersom det är svårt att veta exakt när kylan kommer att slå till är det bra att vara ut i god tid.
  • Om du har köpt en påse lökar och inte kan plantera dem direkt, öppna påsen och placera den på en torr, sval och mörk plats. Då minskar risken för rötangrepp på lökarna.
  • Rekommenderat plantersdjup är 2-3 gånger lökens höjd.
  • Man behöver inte hålla rejäla avstånd mellan lökarna. Tvärt om är det vanligt att man planterar många lökar nära varandra för att få en mer välfylld rabatt.
  • Plantera löken med den spetsiga änden uppåt.
  • Tillsätt benmjöl i samband med planteringen.
  • På förvåren är det bra att ge blodmjöl till lökarna du planterade innan vintern. Den extra näringen är bra för blomningen och bildandet av sidolökar.

Giftinformation

Porslinstulpanen är giftig för människor och vissa djur och bör inte förtäras.

För mer information, kontakta Giftinformationscentralen.