. Amaryllis - Lökar Amaryllis - Lökar

Amaryllis

Amaryllisfamiljen (Amaryllidaceae) är en stor växtfamilj som innehåller väldigt många släkten och arter. Till exempel ingår snödroppar och påskliljor i det här släktet, även om vi ju i dagligt tal aldrig kallar dem för amaryllis.

vitröd amaryllis

Det vi hittar i blomster- och trädgårdshandeln märkt amaryllis är huvudsakligen kultivarer tillhörandes släktet Hippeastrum, ett av många släkten i familjen Amaryllidaceae. Detta kan vara lite förvirrande, eftersom det också finns ett släkte i familjen Amaryllidaceae som faktiskt heter Amaryllis, men detta släkte innehåller endast arterna Amaryllis belladonna och Amaryllis paradisicola. Bägge arterna är hemmahörandes i Kapprovinserna i Sydafrika, och det svenska namnet på släktet är därför Kapamaryllissläktet. När Carl von Linné publicerade Systema naturae på 1700-talet lade han både Nya Världens amaryllisarter och de sydafrikanska i samma släkte, och när det på 1800-talet stod klart att de borde ligga i olika släkten skapades Hippeastrum för de från tropiska Amerika. I vardagssvenskan levde benämningen amaryllis kvar för de amerikanska, och de från Sydafrika kallar vi kapamaryllis när det finns behov av att skilja dem åt.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på det vi i dagligt tal kallar amaryllis i Sverige, det vill säga kultivarer i släktet Hippeastrum. Många av dem är utvalda för sin förmåga att kunna gå i blom som krukväxt inomhus när det är som allra mörkast på våra breddgrader och ge färg och grönska till adventstid och julfirandet.

Det finns väldigt många kultivarer att välja mellan. Här är några punkter som kan vara bra att klargöra innan du går på jakt efter rätt kultivar för dig:

 • Vill du ha en sort som bara får ett par stora klockor, eller vill du att löken ska utveckla flera stänglar med många klockor?
 • Hur stora ska blommorna vara? Det finns allt från små blommor till jumbo (extra stora blommor).
 • Vill du ha enkla eller dubbla blommor?
 • Vill du att blommorna ska vara enfärgade eller flerfärgade? Det finns till exempel randiga amaryllis, spräckliga amaryllis och kronblad som har en olikfärgad kant.
 • Vilken eller vilka färger gillar du? Det finns väldigt många färger och nyanser tillgängliga, allt från mörk purpur till rosa, gult, vitt och blekgrönt. En klassiker är att välja amaryllislökar som blommar i julrött och använda dem som julpynt. Bland hybriderna är färgerna rött, rosa, laxrosa och vitt vanligast.

Att driva upp amaryllis lagom till jul

I Sverige är det tradition att driva upp amaryllis så att de blommar lagom till adventstid och julfirande. Det brukar ta ungefär fem till sex veckor innan blomning startar, så man får räkna baklänges baserat på när man vill att blomningen ska ske. Temperatur och tillgång till ljus påverkar hur lång tid det tar, så vill man att det ska gå snabbare kan man förse växten med artificiellt ljus och öka temperaturen kring den.

vit amaryllis

Att ge amaryllislökar en sval viloperiod efter blomningen

En amaryllislök kan vanligen uppmuntras att gå i blom igen genom att man ger den en sval viloperiod på sex till tio veckor efter blomningen är över. När bladen börjar gulna, sluta vattna plantan och placera den på en sval och mörk plats där temperaturen håller sig i spannet 4–13 °C. Låt den stå där tills nya knoppar kan ses.

Amaryllis Hippeastrum x hortorum – de vanligaste kultivarerna i trädgårds- och blomsterhandeln

En mängd olika arter har använts för att skapa de amaryllis kultivarer som idag är vanliga i blomster- och trädgårdshandeln, och det är ofta oklart exakt vilka arter som bidragit med genetiskt material till en viss kultivar. De är en process som fortfarande fortgår, och nya namnsorter brukar presenteras i stort sett varje år.

Det finns alltså en stor variation inom gruppen, och som nämnts ovan går det till exempel att hitta många olika blomfärger. De flesta, men inte alla, får gröna, bandlika blad som blir 40-50 centimeter långa. Blomstängeln är hög och ihålig, och blommorna bildas i toppen av den. Det är vanligast med en bomstängel som är 45-50 cm lång och som får två till sju stora blommor, men det är långtifrån alla amaryllisar som har den konfigurationen.

De vanligaste blomfärgerna är nyanser av röd, rosa och vit – eller kombinationer av mer än en färg/nyans. Gula blommor och helt vita blommor är mer ovanligt.

De flesta moderna kultivarer har inte någon blomdoft, men det finns undantag, till exempel amaryllisen ´Dancing Queen´.

De tre sort-grupperna

Tre sortgrupper dominerar i blomster- och trädgårdshandeln: Hortorum-gruppen, Papilio-gruppen och Cybister-gruppen.

Hortorum-gruppen

Även känd som den egentliga H. x hortorum.

Exempel på arter som använts för att skapa den här heterogena gruppen är H. leopoldii, H. psittacinum, H. puniceum, H. reginae, H. reticulatum och H. vittatum. Gruppen är mycket varierad, och innehåller till exempel både storblommiga, småblommiga och fylldblommiga sorter, liksom många olika blomfärger och nyanser.

 • ’Lady Jane’, som får laxrosa, fyllda blommor
 • ’Limona’, som får limegula blommor
 • Picotee’, som får vita blommor som har en smal, röd bård runt blombladen

Cybister-gruppen

Dessa hybrider har skapats med hjälp av H. cybister, en amaryllisart hemmahörandes i Sydamerika, från Bolivia till Argentina. Den är alltså en av de amaryllisar som växer på södra halvklotet, där den blommar när det är vår och försommar på den sidan av jorden. De flesta kultivarer i den här gruppen är städesgröna.

Exempel på amaryllisar som tillhör den här gruppen:

 • ’Chico’, en kultivar som får smala, vridna blomblad i kopparrött och grönt.
 • ’Emerald’, som får gulgröna blommor dekorerade med röda linjer och prickar
 • Tango’, som kan bli uppemot 75 cm hög och vars blommor är randiga i röd, rosa och vitt.

Papilio-gruppen

Kultivarerna i den här gruppen har skapats med hjälp av arten Fjärilsamaryllis (H. papilio), en art som kommer från södra Brasilien och som får gröna blommor med brun-lila-röda markeringar.

Exempel på amaryllisar som tillhör den här gruppen:

 • ’Papilio Improved’
 • ’Giraffe’
 • ’Jaguar’

Frågor och svar om Hippeastrum x hortorum amaryllis

Som nämts är de flesta amaryllis kultivarer i blomsterhandeln sådana som utan problem kan fås att blomma som krukväxter i december och januari på våra nordliga breddgrader, trots att dagarna är så korta.

I allmänhet gäller regeln: Ju större lök, desto fler blommor kan den producera. Det finns amaryllislökar som blir uppemot 40 cm i diameter och kan producera minst tre blomstänglar med fyra eller fler rejäla blommor på varje. Det dock inte bara lökens storlek som spelar in, utan olika kultivarer har sina egna egenheter.

Kan en amaryllis blomma innan den får gröna blad?

Ja, vissa kultivarer fungerar så – blomstjälken kommer först, och de gröna bladen utvecklas efter blomningen. Andra fungerar annorlunda och bildar blad och blomstängel samtidigt.

röd amaryllis

Kan en amaryllis blomma fler än en gång per säsong?

Ja, ibland. När alla blommor har fallit av kan det hända att amaryllisen inte behöver gå in i någon djup viloperiod utan blir redo att blomma en andra gång några veckor senare om den får stå kvar på sin plats. Den andra blomningen brukar dock inte bli lika riklig som den första.

Det är huvudsakligen näringen som lagrats i löken under föregående växtsäsong som avgör om den orkar blomma om. Under växtsäsongen använder amaryllisen sina gröna blad för att skapa näring som den lagrar i löken, och som sedan används för blomningen under blomsäsongen.

Vad menas med termen ”trumpet”?

Om du ser en amaryllislök till salu och förpackningen är märkt ”trumpet” innebär det att blommorna är trumpetformade.

Behöver jag stadga upp min amaryllis?

Ofta klarar sig amaryllis utan stöd, men ibland har kultivarerna svårt att hålla sig balanserade på egen hand, särskilt om blomstjälken är lång och blommorna stora och tunga. Då kan man behöva hjälpa till och stadga upp blomman för att förebygga problem.

Viktigt i sammanhanget är att man också ser till att krukan är tillräckligt stor, tung och bred för att stabilt kunna hålla en högväxande och topp-tung amaryllis – annars riskerar man att hela arrangemanget välter, även om man gett amaryllisen ett stöd i krukan.

Om man placerar sin amaryllis utomhus under sommaren och den går i blom igen och får en hög blomstängel behöver man också tänka på att väder och vind kan bli tufft för den, särskilt i oskyddade lägen. Det finns stödpinnar med ring att köpa i trädgårds- och blomsterhandeln.

https://www.wexthuset.com/odling/odla-driva/uppbindning-vaxtstod/vaxtstod-plant-ring-61cm

Är amaryllishybrider en ny trend?

Nej, amaryllishybrider har hållits som prydnadsväxter i över tvåhundra år, och arbetet med att skapa vad som idag är Hippeastrum x hortorum påbörjades redan på i slutet av 1700-talet, då Mr. Johnson från Prescot, England korsade H. reginae med H. vittatum (fast de hade andra namn på den tiden). Resultatet blev en livskraftig amaryllis med ganska små, eleganta blommor vilka var röda med en vit mittrand. Nu för tiden brukar korsningen säljas under beteckningen Hippeastrum × johnsonii.

På 1860-talet började John Seden – som var verksam vid odlingsföretaget James Veitch & Sons i Chelsea, England – att förädla hybrider med H. leopoldii som bas.

I början av 1900-talet skedde ett nytt uppsving Hippeastrum x hortorum, och nu började man använda sig av betydligt fler arter i arbetet. Framförallt valde man ut arter som fick stora iögonfallande blommor.

Hybridkultivarer med stora blommor dominerade i blomsterhandeln under 1900-talet, men nu efter millenieskiftet har vi kunnat se ett nyvaknat intresse för småblommiga varianter.

Hippeastrum i det vilda – ursprunget till handelns kultivarer

Amaryllissläktet (Hippeastrum) innehåller ungefär 90 beskrivna arter, och de flesta av dem är hemmahörandes i tropiska eller subtropiska miljöer i Sydamerika, Centralamerika eller Karibien, från Argentina i söder till Mexiko och Karibien i norr. Vissar arter på hög höjd lever dock i ett klimat som är mer tempererat än tropiskt.

Alla arter i Hippeastrum är perenna lökväxter och de brukar utveckla stora, köttiga lökar. De skjuter blad direkt från löken, och bladen är få och bandlika. Blomtjälken är ihålig och har två stödblad. Blommorna sitter i flock och är formade som trattar eller klockor. I blommans svalg sitter en bikrona. Blommornas utformning har att göra med vilka djur som fungerar som pollinatörer för dem, till exempel fladdermöss, kolibris eller nattfjärilar. I det vilda är det vanligast med stora röd eller lila blommor. Amaryllisfrukten är en frökapsel med tre rum.

Det finns två centrum för Hippeastrum i Sydamerika där artrikedomen är som högst. Det ena ligger i östra Brasilien och det andra utgörs av några av bergskedjan Andernas östliga sluttningar och närliggande kullar i Peru, Bolivia och Argentina.

Hippeastrum förekommer i många olika miljöer. Vissa föredrar till exempel mycket soliga lägen, medan andra växer som undervegetation. Vissa är anpassade för att klara torra miljöer, medan andra vill ha betydligt blötare lägen. Det finns till och med arter som är epifyter och som kan vara komplicerade att hålla som vanliga krukväxter eftersom de inte mår bra om de inte får luftcirkulation kring rötterna.

Kan man köpa rena arter av amaryllis istället för hybrider?

Ja, det förekommer att det dyker upp rena arter i handeln, men det är mer ovanligt.

Två av de vanligaste är de som legat till grund för många av hybriderna:

 • Hippeastrum cybister får tunna, smala kronblad och blomman brukar beskrivas som spindellik.
 • Hippeastrum papilio (Fjärilsamaryllis) är en epifyt vars kronblad liknas vid en fjäril, därav det svenska namnet. Den ligger till grund för många av de randiga amarylliskultivarerna.

Etymologi

 • Namnet Amaryllis är hämtat ur poeten  Vergilius första stora diktsamling, där det finns en herdinna med det namnet. Det namnet kommer i sin tur från grekiskans amarysso, som betyder att gnistra.
 • Namnet Hippeastrum betyder ordagrant ryttarstjärna på latin, men det finns indikationer på att D.W. Herbert som skapade namnet ansåg att det betydde riddarstjärna. I flera språk, bland annat norskan, kallas växterna fortfarande för riddarstjärnor istället för ryttarstjärnor.