. Brokiris - Lökar Brokiris - Lökar

Brokiris

Brokiris (Iris versicolor ) blir ungefär 40 cm hög och blomman är vackert ljuslila med vitt och gult i gapet. I naturen växter här perennen huvudsakligen i våtmarker, och i trädgården kan man med fördel plantera brokiris i anlutning till en trädgårdsdamm eller liknande. Brokiris kallas också träskiris.

brokiris

Köp Brokiris Online

Ursprung och habitat

Brokiris är hemmahörandes i Nordamerika; i östra USA och östra Kanada. Den norra gränsen för utbredningsområdet går vid Manitoba och den södra i Virginia. Väster ut återfinns den så pass långt in i inlandet som till exempel Minnesota och Illinois.

Det typiska habitatet för brokiris är olika typer av våtmarker, till exempel sumpmarker, våta ängsmarker, dikesrenar, längs vattendrag och stränder.

Beskrivning

Höjd

Brokiris har upprätt växande stjälk och blir 10-80 cm hög.

Bladverk

Stjälkens blågröna blad växer ut från basen och är mer än en centimeter breda och svärdsformade. Den kan växa rakt eller böja sig något. På riktigt stora exemplar kan bladen bli uppemot 60 cm långa.

Blomning

Blomstjälkarna reser sig från mitten av bladklumpen och kan bli uppemot 75 cm höga. (Betydligt lägre blomstjälkar än så är inte ovanligt.) En stjälk brukar få 3-5 blommor.

Blomningen brukar ske i juni i Sverige, man kan starta redan i maj under gynnsamma förhållanden. Blomman är lila, med vitt och gult i gapet. En ljus lila färg är vanligast, men mörkare varianter av lila förekommer också.

Blommorna producerar nektar och pollineras av insekter.

Frukt

Frukten är en trecellig frökapsel. Fröna är stora, och om de hamnar i vattnet (vilket är vanligt) flyter de.

Rhizom

Brokiris är en art som bildar rhizom. När den trivs kan man räkna med att den över tid kommer att bilda stora klumpar av tjocka, utlöpande rhizomer. I naturen är det vanligt att brokiris bildar stora kolonier genom att sprida sig på det här viset, och så kan det också bli i trädgården om omständigheterna är gynnsamma och man inte aktivt sätter stopp för spridningen.

Skötselråd

Läge

Den här arten trivs i sol och halvskugga.

Jordmån

Det kan fungera att plantera den i rabatten som vanligt, men bättre är att odla den här irisen i grunt vatten där bottnen är lerig/jordig, eller precis i gränslandet mellan vatten och jord. Det här är en art som trivs fint i fuktig jord precis intill dammar och vattendrag. Platser i trädgården som blir blöta ofta av någon annan anledning brukar också passa bra.

I naturen växer bokirisen i våtmarker, så den är anpassad efter den typen av miljö. Upp till 10-15 centimeters djup är bäst, djupare vatten än så rekommenderas inte.

Vattning

Den här arten växer i våtmarker i det vilda och gillar inte att torka ut.

Plantering

Den här irisen planteras normalt i mars – maj.

Beskärning

Efter den första frosten kan man trimma ned plantan så att bara några centimeter återstår ovan jord.

Förökning

Man kan fröså brokiris, men en enklare och snabbare metod är att dela upp rhizomen. Använd handskar när du delar upp rhizomen, eftersom kontakt med brokiris kan orsaka hudirritation.

Giftinformation

Brokiris, inklusive blad och rötter, är giftig för människan och vissa djur.

Rapporterade förgiftningsfall rör vanligen människor eller djur som ätit irisens rhizom. (Det finns rapporterade fall där kalvar dött av att förtära roten.)

Liksom många andra arter av iris innehåller brokirisen iridin (irisolja).

Yttre kontakt med bokiris kan orsaka hudirritation. Förtäring kan orsaka problem i matsmältningssystemet, till exempel sveda i mun och svalg, magont, illamående, kräkningar och inflammation av mage och tarmar.