. Gloxinia - Lökar Gloxinia - Lökar

Gloxinia

Den populära krukväxten Gloxinia (Sinningia speciosa) brukade förr i tiden tillhöra släket Gloxinia. Numera har arten flyttats till släktet Sinningia, men i blomsterhandeln hänger det gamla namnet gloxinia kvar. Ibland märks plantan ”Florist-Gloxinia”, ”Brasiliansk Gloxinia” eller liknande för att den inte ska förväxlas med de arter som verkligen hör till släktet Gloxinia.

Många av de gloxinia som säljs i vanliga blombutiker är inte den rena arten utan hybrider och kultivarer, ofta sådana som tagits fram för att få rikligare och mer imponerande blomning.

Köp Gloxinor online

Gloxinia ’Tigrinum Blue’

Gloxinia ’Tigrinum Blue’

Gloxinia ’Violacea’

Gloxinia ’Violacea’

Ursprung

Gloxinia (S. speciosa) är hemmahörandes i Brasilien.

Beskrivning

Gloxinia får stora blommor i starka färger, och det är vanligt att blomman har minst två olika färger. De vanligaste färgerna i handeln är olika nyanser av blått, rött, rosa och vitt. Vissa kultivarer får prickiga blommor.

Blomningen sker under vår och sommar.

De gröna bladen är sammetsludna.

Gloxinia är en knölväxt.

Skötselråd

Läge

Gloxinia brukar bli finast i ett läge som är ljust, men inte full sol.

När man håller den som krukväxt inomhus är det viktigt att undvika kalldrag.

Jordmån

Gloxinia gillar jord som dränerar väl och innehåller rejält med organiskt material, till exempel lövkompost. Man kan behöva blanda ut vanlig blomjord med grovsand eller liknande för att få rätt ballans.

Vattning

Var generös med vatten, men säkerställ samtidigt att dräneringen fungerar väl så att överflödigt vatten kan rinna undan snabbt.

Det är bäst att inte duscha glaxonian eller vattna den på bladen, eftersom det kan orsaka fula fläckar. Säkraste metoden att vattna är att ställa den på ett fat med en blöt stenbädd eller liknande.

Exakt hur mycket vattning en gloxinia behöver beror bland annat på hur stor knölen har hunnit bli. I början, när den inte har någon knöl, är den mer känslig mot torka. När en knöl väl har börjat bildas blir plantan känsligare mot övervattning och dålig dränering, eftersom det kan få knölen att ruttna. Låt jorden torka upp mellan vattningarna för att skydda knölen.

Vattna inte gloxinia med iskallt vatten. Vatten som stått framme i rumstemperatur i en vattenkanna är bättre. En plötslig nedkylning kan få bladen att ruttna.

Gödning

Ge svag näring i vattnet en gång i veckan.

Viloperiod

Gloxinia mår bra av att genomgå en viloperiod, då krukan ställs på en mörk och torr plats. Rekommenderad temperatur är 15 grader C, vilket är högre än för många andra knölar.

Till våren tar man fram gloxiniaknöken igen och planterar om den i ny blomjord.

Föröka gloxinia

Det är inte svårt att föröka gloxinia med bladsticklingar.

Övrigt

Gloxinia brukar gilla temperaturen i svenska hem, men kan få problem med den torra luften. Hög luftfuktighet är bättre för växten.

Vad är Härdig gloxinia?

När en planta säljs under namnet Härdig gloxinia rör det sig normalt inte om en ovanligt härdig Sinningia speciosa, utan om en helt annan art: Incarvillea delavayi. Denna art kallas ibland för Härdig gloxinia, men namnet Rosenincarvillea är betydligt vanligare. I. delavayi hör till familjen Katalpaväxter (Bignoniaceae).

Om släktet Sinninga

Släktet Sinninga inkluderar ungefär 65 beskrivna arter. Utbredningsområdet är Centralamerika och Sydamerika, och södra Brasilien är den plats där artrikedomen är som störst. I naturen växer Sinninga ofta på stenar och klippor. De flesta arter av Sinninga pollineras av kolibris eller bin, men S. brasiliensis pollineras av fladdermöss och S. tubiflora pollineras av svärmare.

Många arter och hybrider av Sinninga odlas som kruk- och trädgårdsväxter. De behöver vanligen mycket ljus, men samtidigt skydd mot stark direkt sol, och luften bör inte vara torr.

Släktet har fått sitt namn efter Wilhelm Sinning (1792-1874), en av trädgårdsmästarna i Botanische Gärten der Friedrich-Wilhelms-Universität i Bonn, Tyskland.

Bilder på Gloxinior